Начало Здравна медиа Здравни новини Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ - 2017

Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ - 2017

Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ - 2017 - изображение

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ноември 2017 г. Информационната кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се.“ е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т. нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.

 Защо поколението baby boomers трябва да се изследва за хепатит С?

  • Много от хората са инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации

  • До 1992 г. дарената кръв не се изследва за хепатит С

  • Вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години

В рамките на инициативата, организаторите "Сдружение ХепАктив" и "Сдружение Здраве без граници" ще предоставят безплатни изследвания за хепатит В, С и ХИВ, като резултатите ще се изготвят за 15 минути. Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни. Не е необходимо предварително записване.

Лице за контакт: Силвана Лесидренска, Сдружение Хепактив

Адрес: „Център за сексуално здраве“ на ул. „Цар Самуил“ 111, гр. София

Удълженото работно време е публикувано на: www.hepactive.org

Хепатит С е седмата причина за преждевременна смърт в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно действащи антивирусни средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

Над материала работи: Ивайло Тончев

Източник на информацията: сдружение "Хепактив"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА