Начало Здравна медиа Здравни новини Една пета от българите изпитват недостиг на витамин В12

Една пета от българите изпитват недостиг на витамин В12

Една пета от българите изпитват недостиг на витамин В12 - изображение

Близо 1/5 от българите са с недостиг на витамин В12. Симптомите често могат да бъдат объркани с други заболявания и така случаите на грешно поставени диагнози, като склероза, деменция и аутизъм, не са малко. Недостигът може да бъде открит само чрез скрининг.

Сигналите, които подсказват за подобен проблем, са тревожност, умора и отпадналост, симптоми на неврологични и психиатрични болести. Най-застрашени от дефицит на витамин В12 са бременните, децата, веганите и вегетарианците, злоупотребяващите с алкохол и наркотици. Хората с автоимунни и гастроентерологични заболявания също страдат от липсата му.

Пълният скрининг за недостиг на витамина не се поема от здравната каса. За да се избегне достигането на ниски нива на В12 в организма, е добре да се взима превантивно. Няма опасност от предозиране.
Той е единственият витамин, който не може да се набави от растенията и слънцето. Произвежда се в храносмилателната система на животните и за да влезе в тялото ни, трябва да се консумират месо, риба, яйца, млечни продукти или да се приемат добавки, обогатени с него. Твърди се за спирулината и темпеха, че са богати на В12, но всъщност те съдържат псвдо-В12, който спира действието на истинския и го блокира.

Институтът по медицина е определил като напълно достатъчно количеството от 2-4 милиграма на ден от витамина. Изследвания показват, че по-голямата част от хората с недостиг го поемат в достатъчни дози с храната, но организмът им не може да го усвои.

В12 помага за произвеждането на червени кръвни телца и затова дефицитът му може да предизвика анемия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ibdrelief.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЛеченияБотаникаИсторияФизиологияСъставкиЛайфстайлМедицински изследванияСпорт