Начало Здравна медиа Здравни новини Екипът на Националната кампания „Попитайте хематолога“ преглежда в Сливен

Екипът на Националната кампания „Попитайте хематолога“ преглежда в Сливен

Екипът на Националната кампания „Попитайте хематолога“ преглежда в Сливен  - изображение

„Попитайте хематолога“ е кампания, чиято основна задача е да съкрати пътя на пациентите до специалистите и да създаде добра връзка между тях. Организатори на кампанията са Институтът за здравно образование, Българското медицинско сдружение по хематология и водещи университетски хематологични центрове от София, Пловдив и Варна и „Новартис България“. Другата голяма цел е ранната диагностика, предоставянето на повече информация и популяризирането на постиженията и новостите в областта на хематологичните заболявания.

Не на последно място сред мотивите да започне осъществяването на кампанията е фактът, че страната ни е много далеч от световните показатели за ранна диагностика на този вид заболявания, а именно тя е в основата на по-големия шанс за успешно лечение.

Специалистите са категорични, че сред причините за този вид заболявания се крият няколко доказани рискови фактора, сред които са и лечението с импланти, придържането към диети и излагането на химически вещества.

В същото време откритията и новостите в науката са подобрили преживяемостта при тези заболявания и в последните години се наблюдава утрояването й, както и намаляването на смъртността в следствие на навлизането на иновативните терапии.

Кампанията е насочена към общопрактикуващите лекари и специалистите по хематология в доболничната помощ. Тяхната задача е да включат пациенти, които ще бъдат прегледани от специалистите от университетските центрове.

До момента кампанията е реализирана в градовете Ловеч, Благоевград, и Ямбол. Днес е в Сливен. Следват градовете Ловеч, Петрич, Разград и Свищов.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: healthedu.eu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиНовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиЛайфстайлНаправления в медицинатаЗаведенияОрганизацииИзследванияАлт. медицина