Начало Здравна медиа Здравни новини Екип от УМБАЛ "Свети Георги" ще преглежда от 5 до 9 декември в Центъра за бежанци в Харманли

Екип от УМБАЛ "Свети Георги" ще преглежда от 5 до 9 декември в Центъра за бежанци в Харманли

Екип от УМБАЛ "Свети Георги" ще преглежда от 5 до 9 декември  в Центъра за бежанци в Харманли - изображение

От 5 до 9 декември лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" отново ще извършва прегледи в Центъра за чужденци в Харманли. В екипа, който ще работи там, са включени лекари от различни медицински специалности – "Паразитология", "Инфекциозни болести" и "Дерматология".

Скринингът, който ще извършат служителите на УМБАЛ "Свети Георги", е част от графика на Министерството на здравеопазването, в който в различни периоди лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в Центъра за чужденци в Харманли.

Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница "Свети Георги" посети лагера и в продължение на два дни беше направен скрининг на над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

Лекарите, работили на терен, бяха д-р Балтаджиев, инфекционист, д-р Тодоров със специалоности "Инфекциозни болести" и "Вътрешни болести", д-р Албена Марашлиева, паразитолог и ръководител на сектор "Паразитология" в Клиниката по инфекциозни болести, и д-р Благоев, паразитолог, който в момента подготвя и втора специалност – "Паразитология". Последният е и с 20-годишен стаж както в Клиниката по инфекциозни болести, както и като преподавател в Медицински университет – Пловдив.

За периода 2015 г. и 2016 г. до днешна дата в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.

През 2015 г. с малария са приети 4-ма пациенти - трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през 2015 г. - през януари месец. Той е бил от Центъра за чуждениц в Харманли. През настоящата година до момента са приети и лекувани 9 души с малария – 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях български гражданин.

Снимка: BurgasInfo.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛюбопитноИсторияПсихологияАлтернативна медицинаЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииНаправления в медицинатаЛечения