Начало Здравна медиа Здравни новини Експерт: Мъжете вече ще могат да раждат деца

Експерт: Мъжете вече ще могат да раждат деца

Експерт: Мъжете вече ще могат да раждат деца - изображение

Присаждането на матка на мъж в най-скоро време ще стане реалност и силният пол ще може да ражда деца. Това заяви президентът на Американското дружество за репродуктивна медицина Ричард Полсън на ежегодния конгрес по репродуктивна медицина в Сан-Антонио, щата Тексас.

Науката и медицината вече са на разположение да позволят на транссексуални жени, започнали живота си като мъже, да забременеят, износят и родят дете. Предполага се, че подобен вид операция ще намери своите привърженици и търсенето ще бъде значително. Според Полсън увеличаването на тенденцията за смяна на пола чрез хирургическа намеса и увеличаването на броя на трансгендерите ще провокира желанието и мъжете да раждат деца.

Тази процедура може да се осъществи още утре. Има определени сложности, но манипулацията не е невъзможна“, коментира Ричард Полсън.

Трансплантацията на матка е сложна процедура, тъй като органът се намира в непосредствена близост до редица големи кръвоносни съдове. Трансплантираните ще трябва да преминат през дългосрочно имуносупресивно лечение, за да се предотврати отхвърляне на органа.

Медикът обаче посочва, че притежателите на присадена матка ще могат да раждат единствено чрез Цезарово сечение. Отделно по време на бременност ще е нужно преминаването на хормонален курс.

Маточната трансплантация представлява реален риск за плода и бъдещото дете от увреждане или смърт. По-добре е да не се излагат бъдещите зародиши на ненужни рискове“, коментира проф. Юлиан Савулеско, философ и биоетичен специалист в Оксфордския университет.

Засега са известни общо девет случая на присадена матка.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: telegraph.co
Снимка: LaPrensa.hn


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлИсторияНовиниСнимкиЗдравни съветиИзследванияХранене при...Алт. медицинаПсихологияСоциални грижиСпортОрганизацииЗаведенияПроизводителиКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаникаТестовеФизиологияАнкетиДиетиАнатомия