Начало Здравна медиа Здравни новини Ендокринолози ще правят безплатно оценка на растежа на деца в Бургас

Ендокринолози ще правят безплатно оценка на растежа на деца в Бургас

Ендокринолози ще правят безплатно оценка на растежа на деца в Бургас - изображение

Инициативата „Клиника на колела“ ще се проведе на територията на Бургас и ще предостави възможност на родители да проверят дали растежа на техните деца отговаря на здравословните норми. Мобилен екип от ендокринолози ще прави оценка на растежа чрез безплатни прегледи, чрез които специалистите ще следят за ранно откриване на проблеми и ще дават препоръки за навременно лечение.

Д-р Росица Стойчева и нейният екип ще преглеждат на 9 декември на ул. „Странджа“ 38, в кабинета на д-р Недялкова, който се намира срещу входа на училище „Васил Априлов“. Часовете, в които ще се провеждат консултациите, са между 14 и 17 ч. След това до 18 ч. специалистите ще беседват с родителите.

На 10 декември на същото място, но от 9 до 12 ч. ще продължат прегледите. Не се изисква предварително записване или носенето на направление от личния лекар, необходима е само информация за ръста на майката и бащата и за това колко е било високо и колко е тежало детето през годините.

Инициативата е част от кампанията на УМБАЛ „Св. Марина“ и Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM, която започна през 2017 г., а от септември тази година се превърна в национална. Забавянето или ускоряването в растежа на децата може да бъде показател за медицинско заболяване.

До този момент ендокринолози са прегледали повече от 150 деца в градовете Велико Търново, Варна, Горна Оряховица, Габрово, Кюстендил, Разград, Русе, Пловдив, Сливен, Шумен и Ямбол. При 52 от тях, на възраст от 2 до 18 г., са установени отклонения, като на 12 вече се прилага съответното лечение, а при над 20 се извършват наблюдения.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСпортЗдравни съветиОрганизацииИнтервютаВидеоАлт. медицинаПатологияЛеченияХранене при...ИзследванияРецептиОбразованиеИсторияБотаникаНормативни актове