Начало Здравна медиа Здравни новини Заболеваемостта от хепатит А в Пловдивско намалява

Заболеваемостта от хепатит А в Пловдивско намалява

Заболеваемостта от хепатит А в Пловдивско намалява - изображение

Заболеваемостта от хепатит А в пловдивските общини Раковски и Садово намалява, уверява здравният министър Кирил Ананиев. От 21 ноември насам има само един заразен с болестта и това дава основание на институциите да обявят, че опасността преминава.

От юли месец досега в двете общини са установени 144 случая на болни от хепатит А. Всички са деца до 15-годишна възраст и са от ромските махали. Само през октомври в Раковски имаше два епидемични взрива. В Садово е бил регистриран един, в Асеновград и Марица също са отчетени взривове на заболяването през втората половина на 2017-а. Според специалистите причината е в неспазването на лична хигиена, а не вследствие от храна или мръсна вода.

Общият брой на заболелите от хепатит А в Пловдивска област от началото на тази година е 568. Министър Ананиев уверява, че се вземат всички мерки за ограничаване на заболяването. Кметовете на общини са получили предписания за отстраняване на нерегламентирани сметища, контрол на търговските обекти, дезинфекция в детските заведения и всекидневен филтър.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: dnes.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияЛюбопитноИзследвания