Начало Здравна медиа Здравни новини Забраниха да се пие водата от водопроводната мрежа в над 50 села в Кърджалийско

Забраниха да се пие водата от водопроводната мрежа в над 50 села в Кърджалийско

Забраниха да се пие водата от водопроводната мрежа в над 50 села в Кърджалийско - изображение

Регионалната здравна инспекция в Смолян забрани да се използва водата за пиене в повече от 50 села в общините Кирково, Момчилград и Джебел. Институциите обявиха, че замърсяване, причинено от хвостохранилището "Ерма река" над Златоград, е причината за взетите мерки.

Обилните дъждове са причинили преливането на хвостохранилището и така са се замърсили реките Върбица и Голяма. Превантивно е спряно захранването с вода на село Старцево и Златоград, взети са проби за анализ. Общинският съвет в града свиква извънредно заседание по повод създалата се ситуация.

Валежите са повишили дебита на Ерма. Преминавайки през хвостохранилището, тя отмива натрупаните хвостов пясък и отложения. Екипът, който надзирава обекта, трябва да изготви становище и да посочи какви мерки трябва да се предприемат, за да се прекрати изнасянето на хвостов пясък при аварийни ситуации.

Наредено е да се прави ежедневен мониторинг на отпадъчните води и да се следи експлоатацията на съоръжението. Анализът на пробите ще покаже какви наказателни мерки да се наложат за допуснатото замърсяване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg, bnr.bg
Снимка: sonnikpro.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЛеченияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиАнкетиСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаХранене при...ВидеоХрани и ястияДиетиСпорт и туризъмФизиологияСпортРецептиБотаникаПроизводителиОрганизации