Начало Здравна медиа Здравни новини Забраниха продажбата на опаковки с витамин В12

Забраниха продажбата на опаковки с витамин В12

Забраниха продажбата на опаковки с витамин В12  - изображение

Спряха и забраниха продажбата на опаковки с витамин В12 поради огромното количество активно вещество в състава на таблетките, което не отговаря на българското законодателство. Това съобщи д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.

Става въпрос за 12 опаковки от хранителна добавка с витамин В12 от определен производител, при които количеството на активно вещество е завишено много пъти над праговете, които нашето законодателство поставя към хранителните добавки. Такива продукти би трябвало да се регистрират като лекарства, а не като допълнение към храната.

Нормата на активното вещество за страната трябва да е 50 микрограма. При проверки обаче са установени опаковки с 1000 и 5000 микрограма витамин В12, най-често внос. Медикаментът не се произвежда в страната. В чужбина  /Канада и САЩ/ максималните дневни дози са много по-високи. В описанието на продуктите обаче е пропуснато да се отбележи нормалната за България/Европа дневна доза за прием.

Опаковките с посочените количества вече са свалени от продажба, до привежданета на документацията в изряден вид.

Д-р Войнова посочи, че вече има обратна връзка и са извършени необходимите проверки. Разпоредено е изтеглянето на всички количества витамин В12 на пазара от конкретния доставчик.

По думите и това е добър пример и качествена екипна работа между различните областни дирекции в структурата на  Българска дирекция по безопасност на храните.

Витамин В12 е изключително полезен за организма – подпомага нервната система, растежа, дава енергия, възпроизвежда клетките, метаболизма на въглехидрати и мазнини, играе важна роля за ДНК, синтеза на протеини и активирането на Б9. Витамин В12 е необходим за абсорбирането на калций.

Основен източник на витамина са храните от животински произход – черен дроб, мозък, домашни птици, млечни продукти, както и растителни – соя, морско зеле, хмел.

При предозиране обаче може да се появят някои неприятни симптоми за организма като кръвни съсиреци, диария, сърбеж, алергични реакции, оток на белите дробове, застойна сърдечна недостатъчност.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: gatewayhouse.in

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСъставкиНовиниФизиологияЛюбопитноЛайфстайлМедицински изследванияСпортЛечения