Начало Здравна медиа Здравни новини Забраняват пазари и изложби с животни във Видин заради нодуларния дерматит

Забраняват пазари и изложби с животни във Видин заради нодуларния дерматит

Забраняват пазари и изложби с животни във Видин заради нодуларния дерматит - изображение

Във Видинска област е забранено провеждането на пазари и изложби  на едър рогат добитък.

Това разпореди областният управител Момчил Станков, а мярката цели предпазване на региона от заразния нодуларен дерматит. Припомняме ви, че заболяването, покосяващо животните, вече доведе до мерки в цяла Южна България, а обявените огнища са 6 - в Хасковско и Старозагорско. Макар болестта да не крие опасност за човешкото здраве, е със сериозни икономически последици.

Този вид дерматит се предава при пряк или непряк контакт между животни, от инвентар, както и чрез кръвосмучещи насекоми. Поразява най-вече говедата и биволите.

На територията на Видинска област има регистрирани повече от 6000 едри преживни животни, но в региона лиспват регламентирани животински пазари. Придвижването на животни в Северна България не е забранено, но са взети мерки за по-строг контрол. Собствениците на животни се задължават да съобщят на ветеринарен лекар при болест и/или смърт на животно.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияПсихологияХранене при...Здравни съветиАлтернативна медицинаНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииНаправления в медицинатаБотаникаСнимкиТестовеЛеченияСпортСпециалистиЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъм