Начало Здравна медиа Здравни новини Започва 6-месечна информационна кампания за раковите заболявания на кръвта

Започва 6-месечна информационна кампания за раковите заболявания на кръвта

Започва 6-месечна информационна кампания за раковите заболявания на кръвта - изображение

В продължение на 6 месеца ще тече информационна кампания, която ще има за цел да повиши осведомеността на обществото по отношение на онкологичните заболявания на кръвта. Това обявиха на пресконференция представители на различни организации по повод постиженията в онкохематологията. Тя беше организирана от Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология, Българско сдружение „Лимфом“ и Българското медицинско сдружение по хематология.

Специалистите искат да направят по-широко достояние какви възможности за диагностика и съвременно лечение съществуват и да успокоят хората, че благодарение на иновациите в областта раковите заболявания на кръвта вече не са най-страшната присъда.

Има повече от 140 типа онкологични хематологични заболявания, които се делят на 3 основни групи – миелом, левкемия и лимфом. Ракът на кръвта е петият най-разпространен рак и се среща най-често сред децата. Статистиката показва, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира пациент с това заболяване.

Възможностите за ранно откриване на болестта в момента са ограничени според председателя на Българско сдружение „Лимфом“ Пиринка Петрова. Тя коментира, че често хората не подозират за състоянието си преди да се появят първите симптоми. А те се изразяват в нощни изпотявания, висока температура, постоянна умора, болка в костите и/или ставите, загуба на апетит и тегло, студени тръпки, главоболие, кожни обриви или дискомфорт. Възможно е също болният да се оплаква от недостиг на въздух, чести инфекции и подути лимфни възли под мишниците или на врата.

Петгодишната преживяемост при пациентите значително се е подобрила благодарение на нововъведенията. В сравнение с началото на 60-те години на 20 в., когато тя е била 12% при хората с миелом, през 2012 г. достига 50%. При болните от неходжкинов лимфом преживяемостта се е повишила от 31 на сто на 73 на сто, при тези с ходжкинов – от 40% на 89%, а при пациентите с левкемия – от 14% на 63%. Иновациите бележат много голям успех при лечението на остра лимфобластна левкемия, която се среща при деца до 15-годишна възраст. При тях процентът се е увеличил от 3 на 92.

Злокачествените заболявания на кръвта засягат както мъже, така и жени във всички възрасти. В нашата страна ежегодно се диагностицират близо 1500 нови случая. През следващите 5 години в медицината ще се наблегне на генната, комбинираните и клетъчната терапии. При първата се заменят дефектни или липсващи гени чрез привнасяне на ДНК. Втората съчетава различни таргетни лечения, които удължават и подобряват живота на пациента. В бъдеще клетъчната терапия може да замени химиотерапията, тъй като тя помага на организма да противодейства срещу рака на кръвта.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: PR Play Ltd.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлКлинични пътекиОрганизацииФизиологияХранене при...Алт. медицинаНаправления в медицинатаСнимкиНормативни актовеСпортСпециалистиБотаникаДиетиЗаведенияПатологияАнкети