Начало Здравна медиа Здравни новини Започна кампания за безплатно поставяне на силанти в Кюстендил

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти в Кюстендил

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти в Кюстендил - изображение

В Кюстендил стартира кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби при деца, които са между 6- и 8-годишна възраст. Инициативата е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при подрастващите, информира БНТ.

Покриването на дъвкателните зъби със силанти предотвратява развалянето им и появата на кариеси. Те бързо се разрушават, защото все още емайлът им не е твърд. Поставянето на предпазния слой е напълно безболезнена процедура.

Стоматологът д-р Нина Стоилкова коментира, че вече 8 години се прилага подобен метод в България и впечатленията й са, че наистина зъбът се съхранява и се запазва здрав, ако е качествен силантът. Срокът му на трайност може да е от 2 до 4 години.

Според д-р Стоилкова 70 на сто от кюстендилските деца са с кариеси още в ранна възраст. По нейно мнение причината е в прекаленото консумиране на въглехидратни храни, както и лошата зъбна хигиена. И двете са пряка отговорност на родителите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: kidsdentalspecialists.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиСпортХранене при...ПсихологияБотаникаИзследванияАлт. медицинаЛеченияНаправления в медицинатаРецептиСоциални грижиАнкетиИнтервютаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияОбразованиеКлинични пътекиПроизводители