Начало Здравна медиа Здравни новини Заразени с листерия пъпеши причиниха смъртта на няколко души в Австралия

Заразени с листерия пъпеши причиниха смъртта на няколко души в Австралия

Заразени с листерия пъпеши причиниха смъртта на няколко души в Австралия - изображение

Австралия потвърждава, че между 17 януари и 6 април са установени 19 случая на листериоза и един вероятен. Седем души вече са мъртви, а източникът на заразата са пъпеши, замърсени със смъртоносната бактерия Listeria monocytogenes.

Въпросните плодове са внесени най-малко в девет страни, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Австралия ги е изнесла за Бахрейн, Катар, Кувейт, Малайзия, Оман, Сингапур, Хонг Конг, ОАЕ, Япония и вероятно Сейшелските острови.

Бактерията има потенциално дълъг период на инкубация – обикновено 1 или 2 седмици, но е възможно и до 90 дни. Това повишава риска от увеличаване на случаите. Австралийските власти са установили проблема със заразените пъпеши още в началото на март и незабавно са изпратили известия до съответните държави чрез Международната мрежа за безопасност на храните.

По информация на СЗО причината за епидемията е комбинация от атмосферни условия и условия на околната среда. Така се стигнало до замърсяване повърхността на плодовете и до оставане на бактерии по нея дори след тяхното измиване.

Заболяването, причинено от смъртоносната бактерия, се нарича листериоза и нейната лека форма се изразява в диария и треска в рамките на няколко дни при здрави хора. Тежката й форма може да доведе до септицемия и менингит при бременни жени, бебета, трансплантирани, болни от рак или СПИН и възрастни хора. При нея нивото на смъртност е 20-30%.

За високорискови храни, които могат да съдържат бактерията, се смятат млечни продукти от непастьоризирано мляко, сладоледи, меки сирена, сурови морски дарове, ракообразни ии черупчести мекотели.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: webmd.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияНовиниЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиБотаникаДиети