Начало Здравна медиа Здравни новини Засегнати страни предприемат нови мерки за борба с масовото разпространение на птичи грип

Засегнати страни предприемат нови мерки за борба с масовото разпространение на птичи грип

Засегнати страни предприемат нови мерки за борба с масовото разпространение на птичи грип  - изображение

През последния месец в Южна Корея са унищожени 16 милиона домашни птици. Страната обяви нови мерки за борба с масовото разпространение на птичи грип.

"След първото потвърждение на заразяването на домашни птици в два от централните региона на страната през ноември, огнища на птичи грип са регистрирани и на други места в страната", съобщи министърът на селското стопанство Ким Чже Су. Той допълни, че този път в Корея се разпространява щамът H5N6, който е значително по-патогенен, отколкото регистрирания през 2014 г. H5N8.

"Именно по тази причина очакваме инфекцията ще продължи да се разпространява с висока скорост", заяви министърът.

През последния месец в Южна Корея са унищожени 16 милиона домашни птици, заразата обаче продължава да се разпространява

Тази сутрин медиите в Германия съобщиха, че 30 хиляди пуйки и 10 хиляди патици са били унищожени през почивните дни - на 17 и 18 декември, след като е било потвърдено наличието на птичи грип в две ферми. Заразният щам на вируса H5N1 е намерен в около 540 диви птици в Германия през последните седмици. 

Правителството на Германия предприе по-строги хигиенни правила, за да бъде предотвратено разпространението на инфекцията от диви птици - птиците да се държат на закрито в рисковите региони, задължително е и незабавното клане на птиците във ферми, където се е появило заболяването.

Случай на H5N1 птичи грип беше регистриран и във Великобритания в петък.

Снимка: xpansion.mx

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно