Начало Здравна медиа Здравни новини Затягат изискванията за произход и продажба на храните в ЕС

Затягат изискванията за произход и продажба на храните в ЕС

Затягат изискванията за произход и продажба на храните в ЕС - изображение

Евродепутатите решиха да затегнат контрола на храните. Той ще се изразява в повече проверки по веригата производител – потребител и цели да е прозрачно и ясно откъде идват продуктите, както и да се намалят опитите за измами.

Тези мерки се наложиха след немалкото случаи на манипулации и продажба на храни, които се оказваха с изтекъл срок или с произход, различен от обявения. Докладчикът Кари Каденбах от Австрия посочи като емблематичен пример скандала с конското месо, което заля европейския пазар преди време. Затова стремежът на законодателите е да се обхване колкото се може повече от системата. За да може да се гарантира проследяемостта на храната и сигурността на дистрибуторската верига, ще бъдат проверявани фуражите, ще се затегнат контрола и ветеринарните и фитосанитарни изисквания, както и правилата за биологично производство и тези за защитените географски указания. Наказанията за умишлени нарушения ще бъдат още по-сурови.

Споразумението предвижда още контрол над растенията, пестицидите, хуманното отношение към животните. Ще се правят неочаквани проверки във всички сектори, ще се следи изпълнението на правилата срещу измамни или заблуждаващи практики. Строго ще се съблюдават и условията за внос на животни и хранителни стоки от трети страни. Европейската комисия ще наблюдава как страните членки спазват указанията, както и дали държавите извън ЕС се съобразяват с тях.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: business.gov.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиРецептиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СпортДиетиИнтервютаНормативни актовеОрганизацииЛеченияАнкетиПсихологияАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаСоциални грижиПроизводители