Начало Здравна медиа Здравни новини Здравните органи предупреждават за риск от малария

Здравните органи предупреждават за риск от малария

Здравните органи предупреждават за риск от малария - изображение

През последните месеци към България и страните от ЕС се отчита засилен миграндски поток от държави с разпространена малария. Това повишава значително риска от разпространение на заболяването и възстановяване на местната трансмисия. Здравните инспекции предупреждават за повишен риск от заболяването.

В България потенциалния малариен сезон е средно от април до октомври месец. Пренасянето на заразата от потенциални преносители – комарите род Anopheles, както и възникването на местни случаи, повишават риска от разпространение на заболяването, съобщават от РЗИ – Варна.

През изминалата 2016 година в страната са регистрирани 28 случая на заболяването, като диагнозата е доказана при 9 български граждани. Един от тях е починал. Останалите заразени с малария са били двама чужденци и 17 бежанци. Всички са били настанени в центровете в София, Любимец и Харманли.

От РЗИ – Варна посочват, че във Варненска област са установени 22 вида кръвосмучещи комари от общо 39 в страната. От посочените 22 - 3 вида са маларийни и 19 вида не маларийни. Пренасянето на инфекции от комарите също предпоставка за повишаването на риска, като той е най-голям в курортите „Камчия“, „Златни пясъци“ и „Шкорпиловци”. В това число се нареждат и местности като „Фичоза” и „Черноморец“, Морска градина, деретата във Варна, Аспаруховия парк, блатата около Казашко, Страшимирово, Белослав, Езерово, Разделна и Фериботен комплекс, лонгозните гори по поречието на река Камчия край селата Ново и Старо Оряхово, Венелин, Пчелник, Гроздево, Горни Чифлик и Цонево, както и край язовирите – Аспарухово, Николаевска и други.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Anal?tica


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНовиниЛеченияСнимкиХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиМедицински изследванияБотаникаСоциални грижиСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаВидеоНормативни актове