Начало Здравна медиа Здравни новини Здравното министерство одобри проекта на Националната здравна карта

Здравното министерство одобри проекта на Националната здравна карта

Здравното министерство одобри проекта на Националната здравна карта - изображение

Ръководството на Министерството на здравеопазването одобри проекта на Националната здравна карта. Преди това той беше приет от комисия, чийто председател е здравният министър.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи в рамките на един месец. След приемането на здравната карта от кабинета и публикуването й в „Държавен вестник“ тя ще стане задължителна част от начина, по който здравната каса сключва договори със здравните заведения.

От ресорното ведомство заявяват, че картата ще даде възможност на НЗОК да избере с кои лечебни заведения да сключи договор, когато в определена област съществува свръх предлагане на услуги. Това от своя страна ще доведе до много по-ефикасното използване на финансовите средства.

Документът съдържа подробна информация за областните здравни карти, за конкретните потребности от лекари, стоматолози и специалисти по „Здравни грижи“, за необходимите легла за болнично лечение. В него са описани съществуващите заведения за болнична помощ както и тези, които използват високотехнологични методи на диагностика и лечение. Направен е анализ на състоянието на всяка от областите в страната и на нужните специалисти. Посочени са видовете медицинска дейност, планирани на регионално ниво. Създадена е карта на спешната помощ с указани по брой и местоположение центрове.

На 100 000 души трябва да има 66,6 общопрактикуващи лекари в извънболничната помощ, а медицинските сестри трябва да бъдат 180. Общопрактикуващите лекари по дентална медицина трябва да са по 1 на 1000 души.

В Националната здравна карта е записано, че 32 913 легла за лечение са напълно достатъчни, за да удовлетворят нуждите на хората. В момента в страната има 38 803, което означава, че се намаляват с 5890. Анализът е показал, че през миналата година са били нужни 24732 легла.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияСпециалистиАнкетиТестовеИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиОрганизацииКомпании и организацииИнтервютаЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиЛеченияСтатистически проучванияВидеоЛичностиГеография