Начало Здравна медиа Здравни новини Здравното министерство публикува Наредбата за субсидиране на болниците

Здравното министерство публикува Наредбата за субсидиране на болниците

Здравното министерство публикува Наредбата за субсидиране на болниците - изображение

МЗ публикува документ, с който биват регламентирани всички дейности извън задължителното здравно осигуряване, за които лечебните заведения ще получават субсидии.

Здравните заведения, общински, държавни и с такова участие, ще получават средства за хора, страдащи от епидемиологични заболявания, но и за предотвратяването на епидемии, за такива с белодробни заболявания, които не са специфични, за специализирани грижи, които се предоставят по проекти и програми и още за поддържането на медицински регистри и дейности, които са определени от здравния министър.

В центровете и болниците за психично здраве ще се заплащат стационарната психиатрична помощ, лечението със субституиращи и поддържащи програми с метадон, дневните психорехабилитационни програми както и медицинската експертиза на ТЕЛК.

И още здравното ведомство ще заплаща за оказването на помощ при спешни състояния на пациенти, които не са хоспитализирани в болницата, но са преминали през спешното й отделение. Лечебните заведения ще получат пари и за оказване на консултативна медицинска помощ при спешни случаи, когато искането е отправено от спешните екипи.

Лечебните заведения, които се намират в труднодостъпни и отдалечени райони също ще получават средства, които ще са съобразени с предвиденото в бюджета на МЗ за годината и ще бъдат отпускани по предложение на сдружението на общините.

Субсидирането ще бъде осъществявано индивидуално за всяка болница и съобразено с договора за субсидиране, който тя е сключила със здравния министър и въз основа на извършената и отчетена дейност.

Едно от новите правила е възможността директорите на здравни заведения да подават заявления за субсидиране на конкретни дейности.

Според проекта стойността за ден лечение на туберкулоза ще бъде 53 лв., за ХИВ/СПИН – 70 лв.. Когато психичноболните са в специализиран център с трето ниво на компетентност на ден ще бъдат отпускани 40 лв., при второ ниво те ще 36 лв., а при първо 30 лв. Проектът съдържа още критериите и реда за субсидиране, което ще осигури устойчивост на медицинските и специализираните грижи, които се предоставят по проекти и програми, финансирани от европейски фондове. Става дума за диагностиката, лечението и специализираните грижи за деца с увреждания и с нужда от постоянни грижи.

Ще бъде определен и общ ресурс за финансиране на болници, които отказват спешна помощ на пациенти, преминали през спешни отделения, но не постъпили в същото здравно заведение.

Средният месечен разход за лекар в екип е 1500 лв., а за специалист по здравни грижи е 900 лв.

Проверките за това как се изпълняват дейностите, които ще бъдат субсидирани, ще бъдат осъществявани от РЗИ веднъж на три месеца. Ако бъде открито несъответствие, то Инспекцията представя доклад в министерството, а министърът има правото да прекрати договора в частта за съответната дейност.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини