Начало Здравна медиа Здравни новини Здравното министерство ще плаща по-малко на болниците тази година

Здравното министерство ще плаща по-малко на болниците тази година

Здравното министерство ще плаща по-малко на болниците тази година - изображение

Публикуваните преди дни правила, въведени от Министерството на здравеопазването чрез новата Методика за субсидиране на лечебните заведения, показват, че има намаление на финансирането на някои от дейностите и медицинските изделия.

По-малко са парите, които ведомството ще плаща за спешните случаи. От една страна сумата за пациент е по-висока и вместо 18 лв. сега е 25 лв., но от друга страна, оказва се, че няма да плаща за екипите. Намален е и броят на изследванията в спешните отделения.

Почти наполовина е намалена сумата, която ще се изплаща на болниците за афереза на плазма – от 3500 лв. тя става 1040 лв. Драстично е понижението при парите за хемофилтрация. От 2500 лв. за болен сега тя става 247 лв.

По-ниски са и сумите за тромбектомиите в случаите на аневризма в мозъка и инсулт. За стент на мозъчната аневризма вече ще бъдат давани 14 000 лв. вместо 20 000 лв., при хидроцефалията намалението е с две хиляди лева и става 4 000 лв. Парите няма да бъдат изплатени и когато пациентът си доплаща.

Тези правила ще влязат в сила от началото на месец май, докато всички останали са в сила от първия ден на януари. Това на практика означава, че болниците ще трябва със задна дата да се съобразят с новата методика.

В документа се посочва още, че за да бъдат субсидирани от бюджета, общинските болници в труднодостъпни или отдалечени райони, е необходимо да имат разрешение за дейност, разкрита поне една структура от специалностите вътрешни болести, хирургия, нервни болести, педиатрия, ортопедия, акушерство и гинекология, както и клинична лаборатория.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg, clinica.bg
Снимка: novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииИсторияЗаведенияЛайфстайлСнимкиИнтервютаЛюбопитноКомпании и организацииЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиСпециалистиАнкетиЛечения