Начало Здравна медиа Здравни новини Златна панделка в подкрепа на децата, болни от рак

Златна панделка в подкрепа на децата, болни от рак

Златна панделка в подкрепа на децата, болни от рак - изображение

Днес отбелязваме Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак. От сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ призовават да покажем съпричастност и на днешния 15 февруари да носим златната панделка, която е избрана за символ на този ден. Целта на кампанията е да превърне панделката в разпознаваем символ за подкрепа навсякъде по света. За съжаление тя все още не достигнала известността на червената (СПИН) и розовата (рак на гърдата).

Как обаче златната панделка се превръща в поредния символ? Това става в САЩ, където през 1997 г. родители на деца, болни от рак, обсъждат идеята за избирането на универсален символ, чиято задача е да насочи вниманието на обществото към проблемите на децата, страдащи от коварното заболяване и техните близки. Освен подкрепа и съпричастност групата вярва още, че така ще активира институциите, които да предприемат още по-бързи и адекватни действия за намаляване на смъртността.

Американските майки и бащи избират златното като цвят, заради благородството на метала и защото винаги се е смятал за безценен, каквито са и децата.

Така вече 22 години златната панделка шества по света като символ на съпричастност и подкрепа за малчуганите.

От Международната организация на децата, болни от рак припомнят, че новата инициатива на СЗО е насочена към преодоляването на различията в преживяемостта на рака в детска възраст.

Данните на здравната организация показват, че всяка година на повече от триста хиляди деца бива поставяна диагнозата рак. Тревожна е обаче информацията, че 8 от 10 от тях живеят в държави, чийто стандарт не е висок и процентът на излекувалите се е едва 20. Контрастът с държавите с високи доходи е огромен, тъй като там 80% от заболелите биват излекувани напълно.

Затова и задачата пред СЗО, когато става дума за детския рак, е не само да унищожи болката, но да постигне 60% възможност за дълготрайна ремисия до 2030 г., което означава да бъдат спасени един милион деца.

Кампанията през 2019-а е под мотото „Без повече болка! Без повече загуби!“, а борбата с детския рак трябва да се превърне както в национален, така и в глобален здравен приоритет.

Днес носете златна панделка! В името на децата, болни от рак, на живота и бъдещето им!

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини