Начало Здравна медиа Здравни новини Зъболекар от Враца забрави инструмент в зъб на пациент

Зъболекар от Враца забрави инструмент в зъб на пациент

Зъболекар от Враца забрави инструмент в зъб на пациент - изображение

  Врачанският бизнесмен Светлин Лидански бил на косъм от смъртта заради забравен инструмент в зъб. 32-годишният мъж се оплака в от зъболекарката Венета Червенска, която го лекувала в края на януари. Той отишъл при нея, за да му свали и подмени мост, който бил поставен преди 8 години. Стоматоложката го прегледала и изпратила да направи снимка на зъб, който трябвало да се лекува и изгради, за да може за него да захване новият мост. След представянето на снимката тя отворила и почистила зъба, но на другия ден мъжът получил болки.

  „Д-р Червенска ми каза, че няма нищо тревожно и отново ме изпрати да направя снимка на зъба", разказва Лидански. Тя обаче показала, че в него има счупен инструмент. Болките продължили и пациентът дори вдигнал температура, оплакал се и от втрисане, заради което зъболекарката му изписала антибиотик и болкоуспокояващи лекарства. На Светлин обаче му се наложило да пътува до Варна. На връщане болката станала непоносима и се наложило по пътя да потърси стоматолог във Велико Търново, който се хванал за главата. Дори извикал свои колеги, за да им покаже парадокса с оставения инструмент в зъба. Заради непоносимите болки Светлин поискал той да бъде изваден, след което докторът предписал нови антибиотици.

  Още с прибирането си във Враца пациентът потърсил д-р Червенска, за да поиска снимките на извадения вече зъб. Тя обаче му дала само втората снимка, която показвала забравения инструмент, но не и първата, на която зъбът е чист.

  „Каза ми, че инструментът е бил там, преди да започне лечението", разказа Лидански. Той допълни, че още при прегледа д-р Червенска му съобщила, че има и три кариеса на зъбите. „Сега ходя при друг стоматолог, според когото въобще нямам кариеси", продължава разказа си препатилият врачанин. Заради забравения инструмент и появилите се усложнения, мъжът е похарчил за прегледи, лечение и лекарства над 300 лева. Той заяви, че вече се е консултирал с адвокат и ще внесе жалба в съда.

  Стоматоложката потвърди, че е лекувала зъба на Светлин Лидански, който бил с огромен гранолом, отличаващ се и на направените снимки. „След свалянето на моста и поставянето на щифтове, граноломът се е обострил", обясни д-р Червенска. Тя допълни че зъбът е бил отворен и са изписани нужните лекарства, но се наложило пациентът да пътува. Зъболекарката е категорична, че наличието на 1 мм връх на канално разширително, не е причина за изваждането на зъба, а огромният гранолом в него. „Случва се на всеки", каза д-р Червенска. Тя добави, че е с 38-годишен стаж като стоматолог. Дълги години е имала детска практика, която е много специфична, работила е и в Африка. До този момент не е имала инцидент с пациент.

  „Има комисия по етика, дружество на стоматолозите, които могат да разгледат случая и да преценят", каза още д-р Червенска. Тя обясни също, че първата снимка на зъба не е изчезнала, а сигурно е в пациента. „Аз пазя снимки от 2009 година, а точно неговата я няма... Несериозно звучи", коментира още д-р Червенска.

За Framar.bg:

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА