Начало Здравна медиа Здравни новини Иванка Баева: Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

Иванка Баева: Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

Иванка Баева: Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие - изображение

На 23. 03. 17г. се проведе семинар по повод "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие" в Габрово. Участие приеха областния управител на Габрово Иванка Баева и експерти от "Регионално развитие" към Областната администрация.

Основната цел на събитието е дългосрочно прекратяване на домашното насилие.

"Домашното насилие е доста сериозен проблем. Той често е пренебрегван, поради факта, че никой не желае да говори за него. Темата е достатъчно болезнена за жертвите". Това заяви Баева в началото на откриване на форума.

По думите и още по-притеснителен е факта, че според данните за 2015 година всяка четвърта жена в България е била жертва на някакъв вид домашно насилие. За проблема е нужно да се говори и да се споделя различен опит. Жертвите на домашно насилие трябва да разберат, че не са сами и ще получат подкрепа.

Според Баева човек трябва да е бдителен и да успява да разпознае симптомите на домашно насилие сред околните. Това е от значение, за да може да се подаде ръка и да се помогне. Първата стъпка е изключително трудна, но и много важна.

"Нужно е да се работи и на ниво самоосъзнаване, не само да се споделя и да се откриват центрове за подкрепа", конкретизира Иванка Баева в приветствието си при откриване на форума.

Инициативата на кампанията е под патронажа на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в групата на ЕНП и заместник председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Кампанията е била в контекст на подписаната от Република България Конвенция на Съвета на Европаза борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация.

По статията работиа: Велина Неделчева

Снимка: DarikNews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниСоциални грижиПсихологияИнтервютаЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиБотаникаЛеченияРецептиСпортСнимкиИстория