Начало Здравна медиа Здравни новини Извадиха 15-килограмов тумор от възрастна жена в МБАЛ Централ Хоспитал - Пловдив

Извадиха 15-килограмов тумор от възрастна жена в МБАЛ Централ Хоспитал - Пловдив

Извадиха 15-килограмов тумор от възрастна жена в МБАЛ Централ Хоспитал - Пловдив - изображение

Хирурзи от МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив извадиха от 68-годишна жена 15-килограмов тумор, който бил разположен между гръбнака и коремната кухина. Той бил с размери 30 на 40 см и причинявал затруднено дишане на пациентката.

В Кърджали установили наличието на образуванието и изпратили жената в пловдивската болница, където на скенер потвърдили диагнозата. Ретроперитонеалният тумор избутвал всички органи и притискал кръвоносните съдове и уретрата и затова д-р Цвятко Измирски, заедно с екип от Отделението по урология, спешно го отстранил след операция, продължила 5 часа.

Специалистите отчитат увеличаване на случаите с големи по размери тумори в корема. Това е вследствие от липсата на профилактика сред възрастните хора или непълното й провеждане. Често хората се притесняват да отидат на лекар заради страха от лоша новина. Конкретно в този случай жената още преди 10 години сметнала, че напълнява и не обърнала сериозно внимание на нарастващия си корем. Притеснението и отиването на лекар настъпили едва, когато образуванието започнало да пречи на дишането й.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиЛайфстайлАлтернативна медицинаХранене при...Медицински изследванияЗдравни съветиИсторияБотаникаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияПсихологияИнтервютаАнкети