Начало Здравна медиа Здравни новини Известният кулинар Иван Звездев се включи в кампанията "Сладко е. Без захар!"

Известният кулинар Иван Звездев се включи в кампанията "Сладко е. Без захар!"

Известният кулинар Иван Звездев се включи в кампанията "Сладко е. Без захар!" - изображение

Вчера в столицата бе представена кампанията "Сладко е. Без захар!", с която AstraZeneca България апелира за намаляване консумацията на захар с цел превенция на диабет тип 2.

В нея участва известният кулинар Иван Звездев, който запозна гостите със свои авторски рецепти за сладкиши, където захарта е заместена от по-здравословни алтернативи.

Инициативата е по повод Световния ден на диабета, който акцентира върху опасността от прекомерна консумация на захар. "Бялата смърт", както е наричана, увеличава риска от затлъстяване и диабет. Установено е, че до 70% от случаите на заболели биха могли да се предотвратят при промени в хранителния и двигателния режим.

Доц. Даниела Попова, която е експерт по ендокринология и диететика, посочва, че се допускат най-много 6 лъжички захар дневно. Тя препоръчва здравословни алтернативи като кокосова захар, стевия и други подобни, които освен нискокалорични, са й богати на витамини и минерали.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиБотаникаЛайфстайлЛеченияСоциални грижиИсторияДиетиИнтервютаЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияОрганизацииСпортАлтернативна медицинаХранене при...Здравни проблемиЗаведенияХрани и ястияАнкетиКлинични пътекиСпециалистиПроизводители