Начало Здравна медиа Здравни новини Извършиха две бъбречни трансплантации в Александровска

Извършиха две бъбречни трансплантации в Александровска

Извършиха две бъбречни трансплантации в Александровска - изображение

Екип от УМБАЛ „Александровска“ трансплантира бъбреците на 50-годишен мъж от Бургас, който изпаднал в мозъчна смърт вследствие хеморагичен инсулт. Две жени – на 28 и 50 г., страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, станаха реципиенти на органите.

По-младата пациентка от столицата била на перитонеална диализа, а по-възрастната от с. Срем, Тополовградско, все още не била преминала на диализно лечение. Заедно с тях били извикани още 6-ма болни, но изследванията показали, че двете жени имат по-голям процент съвместимост с бъбреците на донора.

В момента състоянието на пациентките е стабилно и те се възстановяват в реанимация. От началото на тази година в УМБАЛ „Александровска“ са извършени 8 трансплантации от трупни и 3 от живи донори.

Екипът на болницата изказва своите съболезнования и адмирира благородното решение на семейството на починалия в този труден за тях момент.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: УМБАЛ „Александровска“
Снимка: uab.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛеченияИзследванияПатологияСнимкиНормативни актовеОрганизацииСпортЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ВидеоДиетиФизиологияАлт. медицинаНаучни публикацииКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиБотаника