Начало Здравна медиа Здравни новини Изписаха двете бебчета, родени 650 и 950 грама, от АГ „Селена“ в Пловдив

Изписаха двете бебчета, родени 650 и 950 грама, от АГ „Селена“ в Пловдив

Изписаха двете бебчета, родени 650 и 950 грама, от АГ „Селена“ в Пловдив - изображение

Юлия и Владимир, които се родиха под един килограм и прекараха месеци в интензивното неонатологично отделение на АГ „Селена“ в Пловдив, бяха изписани.

От здравното заведение определят мъниците като бебета-герои и има защо. Юлия се ражда в 28-та седмица с тегло 650 грама и е първото бебе, лекувано по иновативен метод – сърфактант по неинвазивен начин ЛИСА, след който е направена вентилация чрез назален СРАР. Роденият малко по-късно Владимир, който се появява след секцио по спешност и тежи 950 грама, е лекуван по същия начин.

бебе юлия

Методът осигурява адекватно дишане, без да бъдат прилагани инвазивните методики и не травмира новородените.

Иновацията позволява връзката между детето и близките да не прекъсва, тъй като родителите са всеки ден в отделението. Докато е там на майката се осигурява т.нар. кенгуру грижа, която помага на недоносеното бебче да излезе по-бързо от критичното състояние.

При изписването Юлия тежи 2 килограма и 100 грама, а Владимир 2 килограма и 60 грама. И двамата са в добро състояние.

От здравното заведение съобщават, че при тях се прилагат множество иновативни подходи и дават пример с музикалната терапия, специалните октоподи-играчки, чиито пипала наподобяват дланта на майката и задачата им отново е да не се губи контакта с нея.

родителите благодаря на лекарите от отделението

През неонатологичното отделение на пловдивската болница през 2018-а са преминали повече от 250 бебета, а от началото на тази година до момента 70.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: АГ „Селена“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиОрганизацииНормативни актове