Начало Здравна медиа Здравни новини Изяли сме по-малко сирене с растителни мазнини през миналата година

Изяли сме по-малко сирене с растителни мазнини през миналата година

Изяли сме по-малко сирене с растителни мазнини през миналата година - изображение

По данни на Министерството на земеделието през 2016 г. около 31% от произведеното в страната сирене е съдържало растителни мазнини. Общо от млекопреработвателните фирми са излезли 16 231 т сирене с некоректната съставка, което е по-малко с 14 на сто в сравнение с 2015-а, когато са произведени близо 19 000 т, съобщава „Труд“.

Мандрите са приели 544 млн. литра мляко, като най-голям е делът на кравето – 94%, след него е овчето – 4%, и най-малко са козето и биволското, съответно 1,9 на сто и 0,5%. В България са внесени 38,5 млн. литра сурово мляко от ЕС и от трети страни. Статистиката показва, че през трапезата на българите са минали 3 860 т мляко и сметана на прах, 5 613 т млечен концентрат, 475 т концентрирано мляко и 1 138 т сметана, извара, закваски и други междинни продукти.

От Министерството отчитат повишаване на производството на овчето сирене и на кашкавала от същия вид мляко. За първото ръстът е с 29,1%, а за второто – с почти 60%. През миналата година са произведени 134 410 т заквасено мляко, 53 034 т бяло саламурено сирене и 20 960 т кашкавал. За тези стоки също има увеличение на количеството като крайна продукция спрямо 2015 г., съответно с 4,7 на сто, с 3,8% и за кашкавала с 4,4 на сто.

Най-много мляко се преработва в Южния централен район на страната – 177 млн. л, а в Северния – 142 млн.л. Мандрите са произвели продукти за 691,4 млн. лв., което е с 1,4% по-малко в сравнение с 2015 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cheesemaking.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноБотаникаСъставкиРецептиЗдравни съветиИсторияСнимкиХрани и ястияТестовеСпортХранене при...ЛеченияДиети