Начало Здравна медиа Здравни новини Искат храната, която се полага на учениците, да бъде без палмово масло и по БДС

Искат храната, която се полага на учениците, да бъде без палмово масло и по БДС

Искат храната, която се полага на учениците, да бъде без палмово масло и по БДС - изображение

Да се забрани в млечните продукти, които се доставят за консумация от децата в градините и училищата, да има палмово масло и да не са имитиращи продукти. Това е предложението за промяна на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения. Двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко" да се обединят в една също е сред идеите.

Стремежът е подрастващите да консумират качествени и здравословни продукти. Промените са подложени на обществено обсъждане в момента. Доставчиците на хранителните продукти трябва да предоставят информация дали млечните продукти са произведени по БДС. Предлага се плодовете и зеленчуците да отговарят само на първо и екстра качество със съответния сертификат.

Досега се финансираха съпътстващи мерки по схемата "Училищен плод", а сега има предложение да се включи парична субсидия за мерки, чрез които да се запознават децата със здравословното хранене, селското стопанство и биологичното земеделие, борбата с разхищаването на храна.

Предвижда се облекчение за доставчиците, което ще се изразява в изискване към тях да отразяват в счетоводните документи плодовете, зеленчуците, млякото и млечните продукти в килограми. Така по-бързо ще се обработват документите и плащанията ще бъдат по-експедитивни.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: eatsparkcity.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиПсихологияИнтервютаСнимкиЛайфстайлСпортЛеченияТестовеДиетиОбразованиеИсторияСоциални грижиАнкети