Начало Здравна медиа Здравни новини И студентите лекарски асистенти се обявиха против членуването в БАПЗГ

И студентите лекарски асистенти се обявиха против членуването в БАПЗГ

И студентите лекарски асистенти се обявиха против членуването в БАПЗГ - изображение

В отворено писмо с дата 12 април, 2019  до ръководството на БАПЗГ и до медиите, подписано от председателя на Асоциацията на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) Бончо Попов, се посочва, че от сдружението са категорично против членството им в БАПЗГ.

Това, че структурата не защитава правата и интересите им е една от причините те да не искат да членуват в чужда на професията им организация. Пояснявайки, че уважават всяка професия в медицината, от БАСЛА подчертават, че до момента БАПЗГ не е сезирала здравното ведомство за нуждата професионалната дейност на лекарските асистенти да бъде нормативно регламентирана.

В писмото се посочва още, че студентите лекарски асистенти не харесват стила на поведение и управлението и са категорични, че е невъзможно да бъдат представлявани толкова голям брой професии.

В последното изречение на текста се напомня, че не съществува професия „професионалисти по здравни грижи“, а единствено направление в обучението.

БАСЛА е поредното сдружение, което поиска да излезе от структурата на БАПЗГ. Още през февруари те изпратиха писмо до министър Кирил Ананиев, в което посочват исканията си, сред които са професията да бъде нормативно регламентирана, да имат самостоятелна съсловна организация и да бъдат осигурени магистърски програми.

Професията „лекарски асистент“ е приемник на закритата преди две десетилетия специалност „фелдшер“. Сега обучението на лекарски асистенти се извършва в МУ в София и в Тракийския университет в Стара Загора.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: БАСЛА – Стара Загора

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОрганизацииНовини