Начало Здравна медиа Здравни новини Как да се намали внезапната детска смърт по време на сън

Как да се намали внезапната детска смърт по време на сън

Как да се намали внезапната детска смърт по време на сън - изображение

Три хиляди и петстотин бебета умират всяка година в САЩ заради синдрома на внезапната детска смърт, случайно задушаване или по неизвестни причини. Информацията е от доклад на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията. В документа се посочва още, че за съжаление не може да бъде изчислен броят на смъртните случаи в света.

Директорът на Центъра д-р Бренда Фицджералд смята, че голяма част от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, ако се спазват правилата за безопасност. Тя припомня, че благодарение на националната кампания за безопасен сън „Обратно в съня“, през 90-те година на 20 век случаите на смърт по време на сън спадат рязко.

За съжаление новият доклад показва, че сега ситуацията е отново тревожна. „Твърде много бебета в САЩ умират докато спят, а това може да се предотврати“, казва д-р Фицджералд, която е категорична, че е нужно да бъде направено още много, за да се гарантира, че всяко американско семейство е запознато с препоръките на Американската педиатрична асоциация.

В основата на доклада е проучване, което показва, че всяка пета майка оставя бебето да спи по корем или на една страна. Повече от половината или 61,4% спят в едно легло с детето, а 38,5% са заявили, че в детските легълца има меки играчки, възглавници, одеяла и други предмети.

„Този доклад показва, че трябва да популяризираме съветите за безопасен сън“, заявява от своя страна Дженифър Бомбард от отдела по репродуктивно здраве в Центъра. Сред начините това да се случи са различни кампании, посещения по домовете, в детските болници, центрове и ясли. Другите инициативи са постоянното наблюдение на Центъра на практиките за сън на бебетата в САЩ и поддържането на регистъра за случаите на неочаквана смърт.

Съветите за безопасен сън на Американската педиатрична асоциация включват условието бебето винаги да спи по гръб, в леглото му никога да няма възглавници, одеяла, меки играчки и други предмети, да не спи в едно легло с майката и в никакъв случай детето да не заспива с бутилка в устата.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: medportal.ru

Снимка: newsmomsneed.marchofdimes.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияПатологияИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛеченияЗдравни съветиТестовеХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиФизиологияОрганизацииКлинични пътекиСпортПроизводители