Начало Здравна медиа Здравни новини Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа става национална

Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа става национална

Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа става национална - изображение

Ендокринолозите от варненската УМБАЛ „Св. Марина“ представиха свършеното до момента при осъществяването на започналата през 2017 г. кампания GROWINFORM. Основната й цел е да бъдат открити навреме и лекувани случаите на проблемен растеж при децата.

Десет са градовете, които варненските специалисти са посетили. Освен във Варна те са прегледали безплатно 146 деца в Сливен, Ямбол, Бургас, Горна Оряховица, Велико Търново, Габрово, Бургас, Шумен и Разград.

Отклонения са открити при 52. За 12 от малчуганите лечението е в ход. Ендокринолозите наблюдават други 22, чиято терапия ще започне скоро. Отклоненията в растежа при 16 деца са нормални.

Данните бяха съобщени от проф. д-р Виолета Йотова, която ръководи педиатричното отделение на болницата, и която заяви, че ранната диагностика е в основата на успешното лечение.

Медиците са категорични, че проследяването на растежа е от значение, защото забавянето или ускоряването му могат да са ранен показател за заболяване. Когато той бива проследяван редовно, се установяват тенденциите.

Кампанията на варненската болница става национална и ще продължи и през 2019-а. Над 2/3 от децата, които имат проблеми с растежа, нямат диагноза и не са прегледани. Според медиците това се дължи на слабата информираност както на родителите, така и на общопрактикуващите лекари.

През октомври и ноември подвижната клиника ще бъде в Пловдив, Кюстендил и Бургас. Детските ендокринолози напомнят, че прегледите и лечението на децата са напълно безплатни.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: svetamarina.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиСпортСнимкиИнтервютаОрганизацииВидеоАлт. медицинаПатологияЛеченияХранене при...ИзследванияРецептиОбразованиеБотаника