Начало Здравна медиа Здравни новини Кампанията "Какво става под кожата ви" в болници от цялата страна

Кампанията "Какво става под кожата ви" в болници от цялата страна

Кампанията "Какво става под кожата ви" в болници от цялата страна - изображение

На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с псориазиса - хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света.

В България болните от псориазис са над 280 000. Порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg стартира мащабна информационна кампания, посветена на заболяването, под надслов „Какво става под кожата Ви?“. Тя ще обхване над 20 болници в цялата страна. В тях ще бъдат разпространени информационни материали във връзка със заболяването.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани безплатни прегледи за псориазис в София и Пловдив:

Прегледите в София ще се проведат на 30 и 31 октомври в поликлиниката на Военно-медицинска болница (ВМА,) ет. 2, кабинет 218. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 92 26 181 ( 9:00 - 18:00 часа) и 02/ 92 25 002  ден, от ( 9:00 - 14:00 часа).

Безплатните прегледи в Пловдив ще се проведат от 30 октомври до 3 ноември в Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. „Даме Груев“1. Там също е необходимо предварително записване на тел. 032/60 65 21.

 

Кампанията „Какво става под кожата Ви?“ цели да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти.

Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят. Болестта поразява еднакво мъжете и жените. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-често млади хора между 18 и 35 години.

Истинската причина за развитие на заболяването остава неизяснена, но в последно време основна роля за появата му се приписва на имунната система и гените.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – друго тежко, автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. Псориазисът може да бъде свързан и с болест на Крон, както и с увеит. Хората с псориазис може да са по-склонни към затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми (метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания).

Освен физическите симптоми, псориазисът може да има и сериозни социални и емоционални последици, включително притеснителност, тревожност, увеличен риск от депресия. Близо две трети от болните споделят, че заболяването се е отразило негативно на семейния им живот, както и на взаимоотношенията в училище или на работното място.

Изказваме специални благодарности на болниците, които се включиха в инициативата:
УМБАЛ „Александровска“, ВМА-София, Центъра за кожно-венерически заболявания – Пловдив, ВМА-Варна, УМБАЛ „Токуда“ – София, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – София, СБАЛДБ -София, II-ра МБАЛ – София, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, УБМАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Ст. Загора, МБАЛ Благоевград, МБАЛ „Пулс“ – Благоевград.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиИнтервюта