Начало Здравна медиа Здравни новини Кампанията „Скъсай с хепатита“ с безплатни прегледи в Стара Загора

Кампанията „Скъсай с хепатита“ с безплатни прегледи в Стара Загора

Кампанията „Скъсай с хепатита“ с безплатни прегледи в Стара Загора - изображение

Трета акция за безплатно изследване за хепатит В и С ще се проведе в парк „Алана“ в Стара Загора. Тя е в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита“, която се организира от Сдружение „ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“. Скринингът ще се извърши на 8 октомври, до паметника на „Св. Георги Победоносец“, от 10 до 15,30 ч.

Акцията в града на липите се провежда под патронажа на Кръстина Таскова, депутат от Стара Загора и член на Комисията по здравеопазване в парламента. На откриването й ще присъстват кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, директорът на местното РЗИ Теодора Стоименова и представители на двете сдружения.

Планът на СЗО е до 2030 г. хепатитът да бъде елиминиран. Борбата с това безсимптомно заболяване не е лека. За да бъде навреме диагностицирано, трябва да се направи кръвно изследване. На по-голям риск са изложени хората над 45-годишна възраст, татуираните и с пиърсинг и медицинският персонал.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“
Снимка: harvard.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИзследванияЗдравни проблемиМикробиологияВидеоИсторияСнимкиДиетиНаучни публикацииАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛеченияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиСпортЗаведения