Начало Здравна медиа Здравни новини Кампания За отворени досиета се реализира успешно в редица градове

Кампания За отворени досиета се реализира успешно в редица градове

Кампания За отворени досиета се реализира успешно в редица градове - изображение

Кампанията „За отворени досиета“ в полза на клиента се реализира успешно в редица градове. От старта на инициативата на Националната здравноосигурителна каса през август 2017 г. до сега хиляди граждани са получили своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.

От фонда напомнят, че всеки желаещ може да се сдобие безплатно със своя УКД във всяка районна каса, независимо от местоположението си. Подава се заявление с документи за самоличност или с нотариално заверено пълномощно и клиентът получава незабавно информацията на хартиен носител в запечатан плик. Достъп до здравното досие може да се осъществи и чрез личен електронен подпис.

УКД позволява контрол на парите, които се харчат от здравноосигурителните вноски на клиента, регулярна проверка на здравноосигурителното досие, известяване чрез имейл за всяко постъпило медицинско или дентално събитие – преглед, лечение при зъболекар или лечение в болница. Тези интервенции се отразяват и в досиетата на лица под 18 години, ако родителят е избрал личния лекар на децата.

Всеки желаещ да разгледа своето електронно досие може да го направи на страницата на НЗОК с попълване на необходимите лични данни. Всяко установено несъответствие между публикуваната информация и реално получената медицинска помощ е препоръчително да се сигнализира НЗОК/РЗОК. Информация за нарушения се подават писмено или на електронната поща в Централното управление на НЗОК или в районните каси.

Във Варна и Бургас е отчетена висока активност на гражданите, желаещи достъп и информация до здравното си досие. В Благоевград, Велико Търново, Видин и Русе също отбелязват висока заинтересованост.

От НЗОК призовават гражданите да станат част от процеса на контрол върху изразходването на обществения ресурс чрез проявата на лична ангажираност и посредством своя Уникален код за достъп.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: bulgaria.utre.bg
Снимка: clinica.bg5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове