Начало Здравна медиа Здравни новини Кожно-венерическият диспансер в Сливен отчете бум на заразени със сифилис

Кожно-венерическият диспансер в Сливен отчете бум на заразени със сифилис

Кожно-венерическият диспансер в Сливен отчете бум на заразени със сифилис - изображение

Кожно-венерическият диспансер в Сливен отчете бум на заразени със сифилис.

Само за една година новите случаи са двойно повече, като сред тях са и не малко деца. Според специалистите някои от основните причини са ниската здравна култура, социалният статус на заразените, безразборният секс, неизползване на предпазни средства и дори проституция.

"През 2016 г. в диспансера са регистрирани 86 пациенти с различни форми на сифилис" , информира директорът на кожно-венерическия диспансер д-р Мая Миланова и допълни, че е висок и броят на децата с вроден сифилис, което означава, че поне майката е носител на болестта.

Изследванията за сифилис не са безплатни, но са достъпни. Две проби са на цена 8 лева, а близо 400 лева струва лечението и изследването на пациент, заразен със заболяването.

"При навременно откриване на заболяване и лечение, могат да се избегнат усложненията, които са особено тежки при тази болест. Освен за сифилис и Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, в лечебното заведение могат да се направят тестове и за други заболявания, които се предават по полов път – хламидии, гонорея и други", уточни д-р Миланова, цитирана от Агенция "Фокус".

Сифилис е лечимо полово-предавано заболяване с 3 стадия, които се развиват при заразените хора, когато не се проведе лечение. Важно е да се знае, че инфектирането със сифилис увеличава до 5 пъти риска от заразяване и предаване на ХИВ.

Снимка: Yahoo Singapore Sports

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияНовиниАлтернативна медицинаХранене при...ЛюбопитноМедицински изследванияБотаникаКлинични пътеки