Начало Здравна медиа Здравни новини Комбинацията между виагра и противогрипна ваксина унищожава метастазите

Комбинацията между виагра и противогрипна ваксина унищожава метастазите

Комбинацията между виагра и противогрипна ваксина унищожава метастазите - изображение

Прилагането на виагра и една от противогрипните ваксини вероятно ще се окаже изключително добър метод за борба с раковите метастази. Изводът е на канадски учени от Университета в Отава. Според ръководителят на екипа Ребека Ауер два проверени и относително евтини препарата са в състояние да решат един от най-сериозните проблеми в борбата с раковите заболявания.

Опитите с виагра са от няколко години. Учените са категорични, че освен за основното си предназначение, медикаментът може да бъде използван и за сериозни заболявания. Причината се крие в основния компонент на лекарството и факта, че силденафилът притежава антимикробни и противоракови свойства.
И тъй като виаграта потиска работата на ензима PDE5, който контролира активността на някои типове имунни клетки, то учените предполагат, че блокирането на този ензим е в състояние да възстанови някои от компонентите на имунитета, унищожени след отстраняването на тумора.

За да докажат тезата си канадските учени правят експеримент с мишки, заразени с рак. Преди да извършат операция за отстраняване на тумора в организма на мишката има средно около 40 метастази. След отстраняването броят им нараства до 150. Ако лекарите не предприемат нищо, то животното умира бързо. Когато обаче му инжектират виагра и противогрипна ваксина, метастазите намаляват рязко до 11.

Голямото предизвикателство пред екипа сега е в реализацията на първите клинични изпитания. В тях ще участват 24 доброволци от болницата в Отава, на които предстои отстраняване на тумори от коремната кухина. Ако експериментът е успешен, то виаграта може да се превърне в едно от най-ефикасните средства за борба с метастазите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПатологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЛеченияБотаникаСнимкиСоциални грижиВидеоАнкетиАлт. медицинаТестове