Начало Здравна медиа Здравни новини Констатирано е 15-то огнище на заболяването птичи грип

Констатирано е 15-то огнище на заболяването птичи грип

Констатирано е 15-то огнище на заболяването птичи грип - изображение

Констатирано е 15-то огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната.

Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците.

Считано от 16 декември 2016 г. (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнища на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вируса на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:

- Дуранкулашко езеро - Област Добрич;
- Шабленски езерен комплекс - Област Добрич;
- Варненско – Белославски езерен комплекс - Област Варна;
- Резерват Сребърна - Област Силистра;
- Комплекс Калимок - Области Русе и Силистра;
- Комплекс Беленски области - Област Плевен;
- Рибарници Мечка - Област Русе;
- Поморийско езеро- Област Бургас;
- Атанасовско езеро - Област Бургас;
- Бургаско езеро - Област Бургас;
- Комплекс Мандра - Пода - Област Бургас;
- Комплекс Стралджа – Област Бургас и Ямбол;
- Язовир Овчарица - Област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен;
- Язовир Малко Шарково - Област Ямбол;
- Язовир Огоста - Област Монтана;
- Рибарници Орсоя – Област Монтана;
- Язовир Пясъчник – Област Пловдив.

Снимка: chernomore.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно