Начало Здравна медиа Здравни новини Конференция, посветена на симулационното обучение проведоха в МУ-пловдив

Конференция, посветена на симулационното обучение проведоха в МУ-пловдив

Конференция, посветена на симулационното обучение проведоха в МУ-пловдив - изображение

Първият у нас Медицински симулационен тренировъчен център (МСТЦ) беше домакин на национален форум, в центъра на който беше симулационното обучение в медицината. За пореден път пловдивският Медицински университет демонстрира научния си капацитет и желанието не само да се развива, но и да гледа напред.

Според проф. Благой Маринов, който оглавява МСТЦ, е важно да се работи в тази насока, защото става дума за бъдещето на образованието по медицина, а то е свързано със смяна на досегашните методи, чрез които се обучават младите медици.

Практическата страна е особено важна, а в случая те се постига чрез таск-тренажори, с които биват овладявани ежедневните процедури и манипулации, но и чрез реалистични кибернетични манекени, които позволяват на студентите да мислят клинично и да вземат възможно най-добрите решения.

По време на научната конференция лекции изнесоха едни от най-добрите наши и чужди специалисти. Сред тях бяха и водещите лапароскопски хирурзи и инструктори в МСТЦ проф. Росен Димов и доц. Николай Белев.

Центърът разполага с пълна система за обучение по ултразвуково диагностициране и с най-модерните стимулатори за виртуална реалност. С новия софтуер PRS Studio неврохирурзите, кардиолозите и съдовите хирурзи могат да създадат тренировъчен модел на реален пациент и да упражнят операцията предварително.

Според проф. Благой Маринов едно от предимствата на този вид обучение, което е предназначено не само за студенти, но и за млади лекари и специализанти, е неговата практическа насоченост.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Медицински университет - Пловдив

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини