Начало Здравна медиа Здравни новини От БСП искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.

От БСП искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.

От БСП искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. - изображение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла днес с премиера Бойко Борисов за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. преди края на годината. Това заяви по-рано Нинова на пресконференция на партията.

Соцлидерът обяви, че е упълномощена да заяви това предложение от името на онкоболни пациенти и организацията на болните от рак, както и протестиращите срещу мораториума, които са се обърнали към нея. Според тях е неприемливо със създаването на комисия към Министерството на здравеопазването да бъде заобиколена една забрана.

В разговора си в Борисов тя е уточнила, че спешната актуализация на бюджета е единственият легитимен вариант за решаване на проблема. Това ще бъде прецедент, тъй като бюджетът е обнародван днес, но няма друг начин за онкоболните пациенти да не останат без лечение след 1 януари 2018 г.

Според Нинова актуализация на бюджета на касата може да се прави по искане на депутати, както се е случвало през 2010 г. и 2012 година. Тя поясни, че от партията събират подписка за поправка в бюджета, за да се спести и улесни цялата процедура за минаване през Министерски съвет. Тази подписка ще бъде внесена до края на деня в парламента. С нея се настоява за поправката само на един текст – да отпадне параграф 6 от бюджета на НЗОК, а който се въвежда мораториума.

Лидерът на БСП заяви, че депутатите от партията са готови на извънредни и нощни заседания, за да се актуализира бюджета на касата.

Премиерът Бойко Борисов е обещал да помисли. По-късно лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов се е обадил на Нинова с обещание да събере парламентарната група на ГЕРБ.

От разговора смятам, че са склонни да обмислят нашето предложение. Ако правителството обаче не го приеме, партията ще внесе жалба срещу бюджета на касата в Конституционния съд“, отбеляза Корнелия Нинова.

От парламентарната група на ГЕРБ уточниха, че днес се провеждат редица разговори между ръководствата на парламентарните комисии с отношение по казуса. Решението на ГЕРБ дали да бъде актуализиран бюджета на касата за догодина ще бъде взето утре.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: actualno.com
Снимка: epicenter.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноАнкетиТестове