Начало Здравна медиа Здравни новини КОЦ – Стара Загора ще закупи оборудване за по-прецизно изследване на онкоболни

КОЦ – Стара Загора ще закупи оборудване за по-прецизно изследване на онкоболни

КОЦ – Стара Загора ще закупи оборудване за по-прецизно изследване на онкоболни - изображение

Комплексният онкологичен център в Стара Загора ще закупи високо технологична гама-камера (SPECT), която ще е комбинирана с компютърен томограф (СТ). Оборудването позволява по-щадящи и прецизни изследвания при онкоболни пациенти. Използваната в момента камера е на повече от 17 г., с ограничен капацитет и е вече морално остаряла.

Задействана е процедурата по обявяване на обществена поръчка, а финансите са осигурени от подписан договор между центъра, Сосиете Женерал Експресбанк и Регионалния фонд за градско развитие. Контрактът е за дългосрочен кредит за проект по инициативата за устойчиво градско развитие JESSICA. Средствата са в размер на 1 364 000 лв. Половината от сумата ще бъде предоставена от банковата институция, а другата половина от фонда.

Предимствата на апарата SPECT/CТ са, че той дава хибриден 3D образ, предоставящ информация за структурата, функцията и топографията на изследвания орган. Чрез неговото въвеждане в употреба ще се подобри стадирането и ранната диагностика на болните.

В България има четири подобни апарата, които са локализирани в столицата. Очаква се с новото оборудване да се разширят възможностите за диагностика на старозагорския Онкологичен център и да се повиши с 30 на сто броят на изследваните пациенти.

Регионалният фонд за градско развитие за първи път финансира проект от областта на здравеопазването, а разработките по JESSICA вече са 6 в Стара Загора. Директорът му Мартин Заимов коментира, че съвременната гама-камера ще увеличи капацитета на диагностика в региона и това ще допринесе за здравето на хората от областта и близките територии.

JESSICA е програма на Европейския фонд за регионално развитие и чрез нея се подкрепят устойчиви инвестиции в образователни, културни и спортни обекти, градска инфраструктура, наследство, възстановяване на запустели терени, индустриални сгради и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява финансите по инициативата за градовете Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: КОЦ – Стара Загора
Снимка: credoweb.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИзследванияСпециалистиЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаНаучни публикацииПсихологияВидеоЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииПрезентации