Начало Здравна медиа Здравни новини Крайните резултати на питейната вода в Хасково ще са готови другата седмица

Крайните резултати на питейната вода в Хасково ще са готови другата седмица

Крайните резултати на питейната вода в Хасково ще са готови другата седмица - изображение

Част от резултатите на питейната вода в Хасково, извършени в БАН, са готови и представени в Министерството на здравеопазването. Анализът е показал уран 234 и уран 238, торий, дъщерни продукти на радон и олово 210. Следващата седмица се очаква да са готови и допълнителните резултати за полоний и радий.

От министерството на здравеопазването съобщават, че данните са изпратени за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ).

Резултатите от анализите на подземна вода на НЦРРЗ, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 също са получени. Стойностите на естествен уран в по-голямата част на кладенците отчитат, че са в нормална норма за подземните води. Това ще позволи да се включат в употреба и 6-те кладенеца, което от друга страна ще възстанови редовното водоподаване.

Крайната оценка за годността и безопасността за консумиране на питейна вода ще бъде дадена другата седмица, след като НЦРРЗ предаде данните за изчислените стойности на обща индикативна доза.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: BlogNews.am5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияОрганизацииМедицински изследванияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...ВидеоХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиСпорт и туризъмФизиологияАлтернативна медицинаРецептиНормативни актовеДиетиСпортБотаникаПроизводителиЛечения