Начало Здравна медиа Здравни новини Кръвни тестове показват склонността към самоубийство

Кръвни тестове показват склонността към самоубийство

Кръвни тестове показват склонността към самоубийство - изображение

Биомаркер показва дали човек има склонност към самоубийство. Откритието му е дело на изследователи от Binghamton University (Бингхамтънски университет). Концентрацията на този невротрофичен мозъчен фактор остава ниска в продължение на много години след неуспешни опити за самоубийство. В същото време направените аутопсии на хора, които са се самоубили, показват, че концентрацията на този протеин в кръвта им е много по-малка.

Авторите от американския университет работят заедно с учени, които правят изследвания сред деца с тревожност и депресия. Групата от Бингхамтън обаче фокусирала проучването си върху майките на тези деца. В анкетата се включили 73 жени, които освен отговори на въпроси, дали и кръв за анализ.

Всяка от дамите разказала за своето здраве, за привичките си, за социално-икономическия си статус и на практика посочила основните етапи от биографията си. След това разделили участниците на две групи – в едната влезли 34 жени, които са правили опит да си навредят, с цел да се измъкнат от живота, а в другата 39, които никога не са правили опит за самоубийство. Средно между опитите за самоубийство и началото на проучването при 34-те дами имало период от 13 години. Анализите показали, че дори след толкова дълго време нивото на невротрофическия фактор в мозъка в периферната кръв остава нисък. Според учените това означава, че намаляването на концентрацията му е дългосрочно. Кратките периоди на тревожност или лошо настроение не се отразяват върху нивото на протеина в плазмата, докато историята на опитите за суицид се отразява.

Сега специалистите планират да проведат същото изследване и с мъже. Предстои и да бъде определено дали тестването за нивото на невротрофичния мозъчен фактор може да бъде включено в списъка на стандартните анализи.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛечения