Начало Здравна медиа Здравни новини Куче помага на онкоболни деца в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив

Куче помага на онкоболни деца в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив

Куче помага на онкоболни деца в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив - изображение

Необичаен метод за лечение при онкоболни деца се практикува в пловдивската болница "Свети Георги". Всяка седмица кучето Мони посещава децата в онкологичното отделение и им доставя радост и развлечение.

"Обичайно в болниците се срещат тъжни лица, страдащи хора и деца. Тук в онкологичното отделение за деца не е точно така. Кучето Мони идва на визитация веднъж седмично и представлява част от терапията на децата. Съществуват научни данни, че този вид лечение намалява усещането за болка и подобрява психосоматичния статус. След подобна терапия се намалява стресът, напрежението, умората. Хората и в частност децата се чувстват по-добре и заредени с положителна емоция. Те забравят за системите, лекарите и самата болест", коментира проф. Иван Иванов.

Кучето се казва мадам Фльор де Мон Шмитфийлд Беар, на кратко Мони и е порода бобтейл. Този вид кучета е известен в света с възможността да помагат на тежкоболни пациенти. Собственичката на Мони е Велислава Костадинова.

"Извън България тези кучета се ползват много успешно в работата с болни деца и хора с увреждания. Реших, че тя може да бъде полезна и да помага на децата, отколкото да си стои само вкъщи", коментира госпожа Костадинова.

От болничното заведение поясняват, че това е първият случай в България на терапевтично лечение с животни, конкретно куче.

Интервю с Велислава Костадинова и повече за Мони може да прочетете тук:

Снимка: marica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноПсихологияВидеоНаучни публикацииЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиАлт. медицинаИзследванияНормативни актовеПрезентации