Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарите в столицата организират общ протест

Лекарите в столицата организират общ протест

Лекарите в столицата организират общ протест - изображение

От столичната колегия на Българския лекарски съюз призовават всички лекари от София в петък по обяд да излязат пред здравните заведения, където работят, на общ символичен протест. Това се случва в контекста на инцидента, в който баща преби лекар, заради плацентата на бебето си.

По време на инициативата се очаква медиците да носят синя лентичка в знак на съпричастност и подкрепа с колегията на д-р Албена Гагова.

Припомняме, че вчера от болница „Шейново“ лекари, персонал и пациенти излязоха на протест в подкрепа на своя колега и срещу нападенията над медици въобще.

Състоянието на пострадалата лекарка се подобрява, но се изисква още време за пълното й възстановяване, посочи д-р Пумен Велев, директор на болница "Шейново".

От БЛС осъдиха остро нападението и го категоризираха като човешка примитивност, заслужаваща най-суровото наказание.

Очертава се протестните действия да продължат и днес, и да се включат и други градове от страната. Подкрепа ще изразят пациенти и родители, според които насилието нараства все повече и над лекари, над учители и над деца.

Протест на специалисти се проведе и в Русе под мотото „Не на агресията срещу медиците“, който е в подкрепа към д-р Гагова и към целия екип на болница „Шейново“.

ОТ БЛС-Русе представиха декларация, в която лекарите настояват правителството да предприеме съответните действия и мерки за прекратяването на случаите на насилие над медицински лица, предаде БГНЕС. Въпреки това специалистите изразиха и своето съмнение, че протестите ще доведат до реални резултати и промени.

Аз не вярвам и никой не вярва, защото в България няма наказания за нищо. Страната ни е рай за хората, които нарушават закона“, коментира д-р Георги Хубчев, началник на АГ-комплекс-Русе.

При омаловажаване на случая с пребитата лекарка, медиците в Русе са готови на нов протест.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Факти5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпециалистиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети