Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарите от ТЕЛК – Пловдив подготвят групова оставка

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив подготвят групова оставка

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив подготвят групова оставка - изображение

Пловдив може да остане без Териториална експертна лекарска комисия. До няколко дни лекарите от ТЕЛК - Пловдив ще решат окончателно дали да подадат групова оставка. Основните причини, заради които искат да напуснат, са ниските заплати и наложените им ревизионни актове.

От комисията са издали решения за обезщетения, които са изплатени на пациенти. Но те са отменени от НОИ и Националната лекарска комисия със задна дата и сега лекарите трябва да възстановят парите от собствения си джоб.

Медиците не виждат как ще стане това, тъй като самите те взимат ниски заплати от порядъка на 600 лв., а актовете са за хиляди левове. Д-р Янко Лечев е натоварен с 6, като само два от тях са за 4000 лв.

Лекарите от ТЕЛК обясняват, че определят процента инвалидност на база на прегледа и на документите, издадени от лечебните заведения. Медиците не могат да дадат отговор защо техните решения се ревизират от Националната комисия. И в крайна сметка докато актовете се обжалват в съда, те трябва да върнат изплатените суми.

Близо 90 на сто от работещите в ТЕЛК са пенсионери. Няма нито един млад специалист, който да желае да работи на тяхно място. Искането на медиците е пенсиите на трудоустроените граждани да се изплащат едва след като Националната лекарска комисия се е произнесла.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че ще направят проверка относно изнесените данни за ТЕЛК - Пловдив.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: marica.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиСпециалисти