Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари и медицински сестри ще протестират на 15 януари

Лекари и медицински сестри ще протестират на 15 януари

Лекари и медицински сестри ще протестират на 15 януари - изображение

На 15 януари медицинските работници от 40 общински лечебни заведения излизат на протест. Такова решение взе Управителният съвет на Сдружението на общинските болници на свое съвместно заседание с Българския лекарски съюз.

Лекарите и медицинските сестри ще стоят един час пред здравните заведения. Исканията им са системата на общинското здравеопазване да се дофинансира с допълнителни 30 млн. лв. от държавата, НЗОК да изплати 5 млн. лв., дължими за надлимитна дейност, както и да се проведе широк обществен дебат.
Към този списък д-р Неделчо Тотев, председател на УС на Сдружението, добавя актуализирането и повишаването на цените на клиничните пътеки, онези, с които се работи всеки ден.

От БЛС не пропуснаха да коментират изказването на здравния министър Кирил Ананиев, че на болниците ще се отпускат пари само след като се престуктурират. Председателят на съюза д-р Владимир Грозев каза, че ако не се подпомогнат по някакъв начин общинските болници и то в рамките на следващите месеци, няма да има на кого да се дадат 30-те млн., които сега ги искат.

От Сдружението определят протеста като конструктивен, защото по този начин искат да насочат вниманието към големите на брой проблеми в малките лечебни заведения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: clevelandclinic.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноСпециалистиИсторияСтатистически проучванияЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети