Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари откриха много рядък тумор на ириса на възрастна пловдивчанка

Лекари откриха много рядък тумор на ириса на възрастна пловдивчанка

Лекари откриха много рядък тумор на ириса на възрастна пловдивчанка - изображение

След преглед при очен лекар 74-годишна жена разбира, че има много рядък тумор на ириса. Пловдивчанката потърсила офталмолог, защото имала оплакване, че окото й криви на една страна. При прегледа се установило, че има образувание, голямо около 5 мм.

Възрастната жена вече е настанена в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" и очаква да й бъде направена сложна и опасна операция. Тя ще бъде извършена под микроскоп и вероятно ше продължи часове наред.

По думите на началника на Клиниката по офталмология към болницара проф. д-р Нели Сивкова хистологията ще покаже дали туморът е злокачествен. Затруднението е по-голямо пред нея и екипа й, защото ирисът е богато кръвоснабден и зеницата е в непосредствена близост. Също така пациентката пие лекарства за разреждане на кръвта, а това още повече усложнява нещата.

Специалистите предполагат, че образуванието е много по-голямо, отколкото се вижда на пръв поглед. Планът е след неговото отстраняване да се премахне и катарактата на окото и да се поставят изкуствени леща и ирис.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиФизиологияНовиниТестовеХранене при...ЛюбопитноВидеоЛеченияБотаникаИзследванияПатологияАлт. медицинаИсторияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътеки