Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари ще преглеждат безплатно за лаймска болест и други инфекции във ВМА

Лекари ще преглеждат безплатно за лаймска болест и други инфекции във ВМА

Лекари ще преглеждат безплатно за лаймска болест и други инфекции във ВМА - изображение

Следващата седмица специалисти от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА ще предоставят безплатни консултации на граждани за лаймска болест и други инфекции, причинени след ухапване от кърлежи.

Лекарите ще преглеждат от 11 до 14 юни, в периода от 9 до 14 ч. в кабинет 108 на Катедрата. Желаещите да се възползват от предоставената услуга не е нужно да носят направление от личния си лекар. Необходимо е само да се обадят на тел. 02 92 259 89 и 02 92 261 25 от 8 до 14 ч., за да си запазят час.

Доказано е, че хората могат да се заразят с 16 различни заболявания чрез ухапване от кърлеж. Те се причиняват от инфекциозни агенти, които по този начин попадат в телата им. Един кърлеж може да бъде преносител на повече от един агент и по тази причина човек може да носи едновременно няколко патогена. Това често затруднява специалистите в поставянето на диагноза и в назначаването на съответно лечение.

Най-разпространеният вид инфекция, предавана посредством ухапване от кърлеж, е лаймската болест. Тя може да засегне ставите, централната и периферната нервна система, както и сърцето. Характерните симптоми са кожен обрив около мястото на ухапването, но има вероятност да не се наблюдава, ако кърлежът не е изваден правилно.

Второто често срещано заболяване, настъпващо след ухапване от паразита, е марсилската треска. Ако болният изпитва общо неразположение, висока температура, наблюдава се дифузен обрив и са засегнати ставите, трябва незабавно да потърси лекар. Навреме проведеното лечение предотвратява усложнения и летален изход.

По-малко разпространени в България са туларемията, ку-треската, кримска-конго хеморагична треска, бабезиоза и човешка гранулоцитна анапламоза. Специалистите съветват да се търси консултация с лекар-инфекционист винаги, когато има съмнение или контакт с кърлежи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: ВМА
Снимка: businessinsider.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноИсторияИзследванияХранене при...Здравни съветиСнимкиНормативни актове