Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарската колегия в област Стара Загора се обяви против намаляването на бюджетите за болничните заведения

Лекарската колегия в област Стара Загора се обяви против намаляването на бюджетите за болничните заведения

Лекарската колегия в област Стара Загора се обяви против намаляването на бюджетите за болничните заведения - изображение

На извънредна пресконференция на лекарската колегия на общински и частни здравни заведения от област Стара Загора специалистите се обявиха против намаляването на бюджетите за болничната помощ. Разпределеният бюджет от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса е намален с 4% спрямо бюджета на РЗОК Стара Загора за предходната 2016 година.

Въпросното решение пряко засяга интересите на лечебните заведения, които през изминалата година са били системно лишавани от възможността за получаване на пълната стойност на извършените дейности по индивидуалните си договори заради надвишаване на месечните лимити.

Предвидените средства общо за 2017 година за здравноосигурителни плащания на болнична медицинска помощ са с увеличение от приблизително 8% спрямо предходната година. Но въпреки повечето заложени средства, за изпълнителите на БМП на територията, обслужвана от РЗОК Стара Загора, се очертава намаление в предоставяните стойности.

Управителите на болничните заведения от областта алармират за недобросъвестно определяне на стойностите на бюджета за 2017 година на болничната медицинска помощ, което е и в противоречие със закона и добрите нрави. Няма посочени ясни критерии, по които са определени месечни бюджети и на какъв принцип са разпределени средствата.  

Подобно намаление за първото тримесечие на годината ще рефлектира върху определянето на следващите периоди. Това означава, че системно ще се генерира недофинансиране на здравните заведения за болнична помощ в Старозагорско.

Лекарската колегия в областта настоява за спешни мерки и промени в определянето на стойностите за месеци май – юли 2017 година, както и увеличението им пропорционално на предвиденото повишаване на средствата за БМП съгласно ЗБНЗОК за 2017 г. Неадекватното финансиране е предпоставка за лишаване на договорни отношения на лечебните заведения с НЗОК за изпълнение на болнична медицинска помощ в Област Стара Загора за тази година.

Здравните заведения от област Стара Загора алармират за предприемането на предстояща промяна, която ще се отрази и на здравните заведения, и на пациентите. От 1 май е възможно болните да заплащат за всяка медицинска услуга или интервенция. Подобни условия ще наложи постепенно и закриването на някои здравни заведения“, коментира д-р Тотев, управител на „МБАЛ-ЧИРПАН“.

Област Стара Загора е университетски център, в който се осъществяват сложни по обем дейности. Има много разкрити лечебни заведения с висок капацитет и изключително високо ниво на компетентност.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Болница "Тракия"5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниСоциални грижиТестовеНормативни актове