Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарство против епилепсия причинява малформации при плода

Лекарство против епилепсия причинява малформации при плода

Лекарство против епилепсия причинява малформации при плода - изображение

Френският лекарствен регулатор обяви, че между 2150 и 4100 бебета са родени с големи малформации в страната през последните 50 години заради широко използвано от майките им лекарство против епилепсия и биполярно разстройство . Активното вещество в медикамента е натриев валпроат, а самият той се произвежда от френската фирма "Санофи" под името Depakine. В България е известен като "Депакин хроно". Още две лекарства съдържат вредната за фетуса съставка - Depakote и Depamide, които се предписват за манийни разстройства.

"Депакин" е едно от най-употребяваните лекарства против епилепсия в света. Пуснато е за продажба още през 1967 г. и въпреки че в началото на 80-те става известно, че уврежда плода, и до ден днешен се предписва на бременни жени. В доклад на френския лекарствен регулатор, който предстои да излезе до края на 2017 г., има доказателство за връзката между медикамента и забавянето в развитието на нервната система на новородените.
До момента от компанията производител няма коментар.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимки: s.yimg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияПатологияЛеченияХранене при...Клинични пътекиЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииЗдравни съветиБотаникаМедицински изследванияСпециалистиНормативни актовеАнкетиАптекиПроизводителиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография